De vorbă cu Denisa Mocar: “Fiecare om își propune să realizeze ceva în viață pentru a se simți împlinit. Eu mi-am propus să fac performanță în volei!”
De vorba cu juniorii, National, Reportaje, Volei marți, septembrie 16th, 2014Denisa Oana Mocar evoluează pe postul de ridicător la echipa de volei din Satu Mare, cucerind la cadete, în acest an, titlul de campioană națională.
Data nașterii: 31.07.1997.
Echipele la care a evoluat sau evoluează: Adep Satu Mare (minivolei, speranțe, cadete), CSM Satu Mare (juniori și echipă de Divizia A).
Postul: ridicător.
Antrenor: Adrian Pricop.
Performanțe notabile: Medalie de bronz la cadete (2012-2013); Medalie de aur la cadete (2013-2014); Vicecampioană națională de beach volei cadete 2012; Locul 4 la Campionatul Național de beach volei, divizia juniori 2012; Locul 1 la O.N.S.Ș. (în clasa a-VIII-a, Liceul cu Program Sportiv Satu Mare), 2012; Locul 1 la O.N.S.Ș. Licee 2013 ; Locul 2 la O.N.S.Ș. Licee 2014.
Școala de proveniență: Liceul cu Program Sportiv Satu Mare.
Media generală la sfârșitul clasei a-X-a: 9.98
Jurnalsportiv: – Denisa, sezonul trecut a fost unul pozitiv pentru echipa din Satu Mare, cu un titlu de campioană națională la cadete și promovarea în prima divizie la volei feminin senioare. Ce înseamnă aceste performanțe pentru tine?
Denisa: – Într-adevar a fost un sezon bogat din punct de vedere sportiv. Am avut parte de rezultate foarte bune. Acest lucru m-a făcut să simt că am progresat foarte mult. Mă simt mai bine pregătită și am acumulat experiență.
Jurnalsportiv: – Cum ai început voleiul?
Denisa: – Cand eram mică, eram o fire foarte activă, mă plictiseam des (râde). Mama m-a dus la desen, la canto și la dans de societate de la grădiniță până în clasa a treia. Am mai făcut tenis de câmp pe timp de vară, înot și baschet foarte puțin timp. Voleiul l-am început în clasa a cincea.
Jurnalsportiv: – Știu că în Satu Mare nu este o tradiție în volei. Au vrut părinții tăi sau ți-a plăcut ție acest sport?
Denisa: – Am avut la școală un domn profesor, care îi plăcea foarte mult voleiul, la orele de sport încerca să învețe voleiul pe elevi, indiferent dacă erau fete sau băieți. În acea perioadă, venise domnul Adrian Pricop în oraș și înfințase un club, CS Adep, în care vroia să-i învețe pe copii volei și baschet. A început selecția și a mers prin toate școlile. A ajuns și la școala la care eram eu, Șc. Constantin Brâncoveanu. A venit în clasă și s-a uitat la fete înalte. M-a întrebat dacă vreau să încerc și am spus că am să vin. M-am dus la selecție, a făcut un fel de turneu, și am fost și eu printre cele selectate. Am mers la antrenamente și așa am ajuns să fac volei.
Jurnalsportiv: – Ai două medalii la Campionatele Naționale…
Denisa: – Da, bronzul în primul an la cadete și aur în ultimul an de cadete. A fost un turneu final foarte greu deoarece ne cunoașteam între noi. Nivelul a fost destul de ridicat având în vedere că am avut de jucat împotriva unor echipe cu centre de experiență în volei, cu fete care practică volei de mai mult timp decât noi. Cred că noi ne-am dorit mai mult decât ele, ambiția noastră a fost mai mare decât a lor.
Jurnalsportiv: – O medalie la naționale este o performanță mare. Ne poți spune programul vostru? În sport sunt sacrificii, crezi că se merită efortul depus?
Denisa: – Într-adevar, avem de depus foarte mult efort. Suntem la Liceul cu Program Sportiv și astfel domnul antrenor a reușit să ne facă un program benefic nouă, ideal chiar. Avem dimineață antrenament, după-amiază un antrenament, iar seara cine mai dorește, sau chiar era obligatoriu, încă un antrenament. Merită sacrificiile făcute, răsplata este pe măsură.
Jurnalsportiv: – Nu este ușor să faci sport la un nivel ridicat. Au fost momente în care te-ai gândit să te lași de volei datorită muncii, oboselii?
Denisa: – Nu pot să spun că nu au fost momente, dar am continuat. Nu pot să renunț la tot ce am sacrificat până acum pentru un moment de slăbiciune. Este ceva de moment,nu pot renunța. Sunt și astfel de momente trecătoare, dar ajungi la antrenament și uiți de toate gândurile de mai înainte.
Jurnalsportiv: – Știu că-ți place și voleiul pe plajă. Cum este voleiul pe plajă? Sunt aspecte diferite, referitor la motricitate și intensitate.
Denisa: – Voleiul pe plajă mi se pare mult mai spectaculos. Cred că uneori mă descurc mai bine la beach volei decât în sală. Din punctul meu de vedere, la beach volei câștigă cel care are o pregătire fizică mai bună și un psihic mai tare. Trebuie să te dăruiești, să comunici cu partenerul tău. Ieși mai mult în evidență la beach volei decât în voleiul practicat în sală.
Jurnalsportiv: – Ai făcut și volei pe iarbă. Cum ți se pare?
Denisa: – Am participat la volei pe iarbă în turneul din Olanda, care se organizează în fiecare an. Pe iarbă aluneci, riscul accidentărilor este mai ridicat, dar se aseamănă mai mult cu cel de sală, nu cu beach volei.
Jurnalsportiv: – Contează mult comunicarea cu partenerul la beach volei?
Denisa: – Da, este foarte important să te înțelegi cu partenerul. Trebuie să fie două persoane care să se completeze și să se ajute reciproc.
Jurnalsportiv: – Din acest sezon veți evolua în prima divizie la volei fete. Din câte știu, în orașul Satu Mare baschetul este mai urmărit. Cum crezi că va avea impact voleiul în Satu Mare, cu echipă în prima Divizie?
Denisa: – De când am participat în Divizia B, lumea a început să vină din ce în ce mai mult la sală, să vizioneze meciurile. Voleiul a devenit din ce în ce mai popular deoarece am apărut des în ziare, avem o imagine bună și facem orașul să fie cunoscut. Orașul Satu Mare se poate mândri cu echipa de volei. Sunt de părere că spectatorii vor fi mai mulți la sală și vor veni cu mare drag. Probabil vor veni cu mai mare drag decât la baschet, deoarece voleiul e un sport mai feminin.
Jurnalsportiv: – Ținând cont că de abia ați promovat, “pe hârtie” sunteți una dintre echipele care vor avea dificultăți în prima divizie la volei feminin. Ați încercat pe mai multe planuri. Crezi că e diferență foarte mare între jocurile de la cadete și ce urmează?
Denisa: – Da este foarta mare distanța între jocurile de la cadete și cele de la divizie din prima ligă. Nu se poate compara nivelul la care se joacă. va fi dificil pentru noi deoarece suntem încă junioare, nu avem suficientă experiență, însă ne va ajuta să ne maturizăm ca sportive. Mai avem multe de învățat. Va trebui să ne ridicăm la acest nivel, intrarea în prima liga de volei, consider că este primul pas spre adevărata performanță.
Jurnalsportiv: – Crezi că această echipă, dintr-un oraș mic, care nu este cunoscut prin volei, poate fi un model pe viitor, că nu contează orașul și tradiția, ci munca și ambiția?
Denisa: – Da, chiar cred asta deoarece am muncit mult și încă de la început am avut rezultate. Nu văd acest lucru ca și cum ar fi o piedică.
Jurnalsportiv: – Cum l-ai descrie tu pe domnul Adrian Pricop, cum îl vezi ca om și antrenor?
Denisa: – Pentru mine este un model. Este și mamă, tată și profesor. Din punctul meu de vedere cred că poate fi orice altceva și-ar dori, psiholog, șofer, fotograf, afacerist (râde), tot ce și-ar dori dumnealui. Însă mă bucur foarte mult că a ales să fie antrenor și că este antrenorul meu. Sper să fac măcar jumătate din ce a dus până la bun sfârșit.
Jurnalsportiv: – Ai văzut multe echipe și multe stiluri. Poți saă spui o echipă și un stil care te-a impresionat?
Denisa: – Îmi plac foarte mult echipele din China și Japonia,(pe care le-am văzut pe internet și la televizor). Sunt jucătoare scunde la înălțime și din această cauză trebuie să aibă o apărare bună, să fie foarte rapide și cu o pregătire fizică foarte bună. Noi nu avem o echipă de o talie foarte înaltă. Sunt de părere ca oarecum ne asemănăm lor, muncim mult și încercăm să fim ca și ele.
Jurnalsportiv: – Cum vezi tu voleiul, cum ai descrie acest sport altor persoane care nu știu prea multe despre volei?
Denisa: – Este un sport elegant în care nu ai contact cu adversarul. Îți dezvoltă un corp mai suplu, mai feminin. Sunt de părere că este cel mai feminin sport de echipă care este în același timp și frumos de văzut și frumos de jucat. Nu prea te lovești și nu te cerți cu adversarul.
Jurnalsportiv: – Referitor la acest aspect, cât de mult contează omogenitatea între voi într-un meci mai strâns?
Denisa: – Nu ne permitem să ne certam în meciurile grele, dacă intervin certurile și neînțelegerile nu merge nici jocul. Dacă ne enervăm una pe cealaltă, de fapt, ne răzbunăm noi pe noi. Chiar dacă suntem supărate sau o colegă a greșit, noi trebuie să ne înțelegem. Știm că se poate întâmpla, așa este în volei și trebuie să ne ajutăm una pe cealaltă, mai ales în momentele în care trebuie să dai tot ce ai ca sa te impui.
Jurnalsportiv: – Cum reușești să gestionezi și școala și voleiul, ținând cont că ai mai multe antrenamente pe zi?
Denisa: – Datorită liceului și profesorilor care ne ajută, reușesc să combin și voleiul și scoala. Profesorii de la noi sunt foarte buni. Ne explică atât de bine materiile în clasă, încât pentru acasă să nu mai avem mult de învățat. Explică pentru toți elevii. Pot să spun că 80 la sută din lecție o rețin la școală.
Jurnalsportiv: – Ai vizitat multe orașe. Ce oraș ți-a plăcut cel mai mult?
Denisa: – Parisul mi-a plăcut foarte mult, m-am îndrăgostit de acel oraș. Mi se pare foarte romantic, oriunde ai merge este un loc tainic, foarte elegant. Mi-a mai plăcut orașul Amsterdam deoarece, peste tot unde mergeai, vedeai lumea foarte relaxată.
Jurnalsportiv: – Cum te-ai descrie tu ca persoană?
Denisa: – Sunt o fire foarte sociabilă. Nu-mi place să mă cert, nu-mi place ca cineva să fie supărat pe mine. Sunt foarte prietenoasă, uit repede, iert ușor, dar în același timp nu-mi place să fiu trădată. Mă consider o persoană de încredere cu care se poate discuta orice.
Jurnalsportiv: – Și o ultimă întrebare: Vrei să faci performanță, la nivel înalt, în volei?
Denisa: – Este visul meu pe care îmi doresc să îl duc până la bun sfârșit. Fiecare om își propune să realizeze ceva în viață pentru a se simți împlinit. Eu mi-am propus să fac performanță în volei!