Din seria poveștilor sportive – CAMELIA BALINT HOTEA
Posted by Carmen Lucia Doandesi
Handbal, National, Reportaje
marți, octombrie 27th, 2015
Camelia Balint Hotea s-a născut în 27 octombrie 1984, în Baia Mare. Este căsătorită din anul 2009 cu Gabriel Hotea, descris de Cami ca soţul perfect, persoana care e mereu alături de ea, care o sprijină, motivează şi mereu o binedispune.
Camelia a făcut primii paşi în handbal pe când era eleva în clasa a V-a, fiind descoperită de doamna Ana Nicoară. Ulterior a fost legitimată la Clubul Sportiv Şcolar 2 Baia Mare, unde l-a avut antrenor pe domnul Haiduc Viorel. În 2001 a făcut pasul spre echipa de senioare HC Selmont Baia Mare, actuala HCM Baia Mare, unde a activat 10 ani, iar în vara anului 2011 a semnat un contract cu echipa Rulmentul Braşov, actuala ASC Corona 2010 Braşov, unde joacă si în prezent.
De-a lungul anilor, Camelia Balint Hotea a jucat în echipele naţionale de junioare, tineret şi senioare, fiind o prezenţă constantă în cadrul loturilor. Absenţa de la mai multe turnee finale a fost cauzată de accidentări ce au precedat turneele, Camelia fiind puţin ghinionistă din acest punct de vedere.
Cele mai importante participări, la turneele finale sunt:
* 2002 – C.E. Tineret - Finlanda, loc 7, fiind a doua marcatoare a echipei;
* 2003 – C.M. Tineret – Macedonia, loc 11;
* 2007 – C.M. Senioare – Franţa, loc 4;
* 2008 – C.E. Senioare – Macedonia, loc 5;
* 2014 – C.E. Senioare – Serbia, loc 9;
Legat de performanţele la echipele de club, menţionăm:
* Selmont Baia Mare – finala Cupa Challenge, în 2003, când a fost desemnată de conducerea clubului cea mai valoroasă jucătoare a echipei;
* Trei participări consecutive în Cupa EHF, 2007, 2008, 2009;
* În anul 2007 a fost declarată din nou cea mai valoaroasă jucătoare a echipei, a fost aleasă sportiva numărul 1 a judeţului Maramureş şi a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Baia Mare.
* Vicecampioană naţională cu ASC Corona 2010 Braşov – 2014;
* Medaliată cu bronz liga naţională, cu ASC Corona 2010 Braşov – 2015;
Cum ai făcut primii paşi în lumea handbalului (unde, cu cine)? Care au fost principalii tăi susţinători când te-ai apucat de acest sport ?
Drumul meu in handbal a inceput la Şcoala generală nr. 11- Nicolae Iorga, alături de marea profesoară Ana Nicoara, de la care am învățat primii pași din acest minunat sport – handbal. Principalii mei susținători au fost părinții, cărora am să le mulțumesc toată viața.
Ce te-a determinat să alegi handbalul şi care a fost momentul în care ai ştiut că asta vrei să faci, la modul profesionist?
Am practicat la început handbalul din plăcere, perioada junioratului a fost foarte frumoasă pentru mine, am avut parte de antrenori minunați, printre ei numărându-se: Haiduc Viorel și Ioan Baban. În momentul în care am făcut saltul de la junioare la echipa de senioare, mi-am dat seama că pot să fac acest sport din plăcere, dar la modul profesionist.
Oamenii importanţi ce şi-au lăsat amprenta asupra carierei tale.
În primul rând părinții mei, care m-au susținut necondiționat, iar antrenorii pe care i-am avut de-a lungul anilor m-au format atât ca om, cât și ca sportiv.
Cum a fost trecerea de la junioare la senioare? Ştim cu toţii că sunt multe probleme în ceea ce priveşte acest lucru, si multe sportive talentate se pierd în acele momente.
Eu pot să spun că am fost norocoasă, trecerea mea de la junioare la senioare, a fost firească și s-a datorat evoluțiilor mele. Am întâlnit oameni cu adevărat profesioniști, care au fost alături de noi şi ne-au susținut, ne-au ajutat să creștem în valoare.
Care au fost cele mai frumoase momente ale carierei, de până acum? Dar cele mai grele momente? Au fost momente când ai vrut să renunţi?
Am avut parte, în decursul anilor, de foarte multe momente frumoase, printre acestea numărându-se: câștigarea medaliei de aur la junioare (campioană națională, finala Challenge Cup cu echipa Selmont Baia Mare, câștigarea medaliilor de argint și bronz (liga națională) cu echipa la care activez și în prezent, Corona Brașov.
Cum reuşeşti să depăşeşti momentele grele, după înfrângeri? Şi ce-ţi place să faci după victorii?
Sunt foarte grele zilele după înfrângeri, de multe ori avem de învățat din ele, dar nu avem mult timp să medităm la înfrângeri, pentru că urmează alte meciuri în care trebuie să fi pregătit atât fizic cât și psihic. Nu fac nimic deosebit după victorii, mă bucur alături de familie și de prietenii mei dragi.
Cum ai reuşit să găşeşti forţa de a reveni după accidentări? Care crezi că e principala cauză a numărului mare de accidentări la sportivii români, încă de la vârste fragede?
Au fost momente foarte grele în viața mea, în momentul când m-am accidentat, însă am avut alături familia, care a crezut în mine și m-a susținut enorm de mult, iar pe această cale țin să le mulțumesc și să le transmit toată dragostea și aprecierea mea.
Care au fost cele mai importante echipe la care ai evoluat? Şi unde te-ai simţit cel mai bine?
Din fericire am evoluat doar la două echipe, la care m-am simțit minunat și unde am trăit clipe de neuitat – la actuala HCM Baia Mare și Corona Brașov.
Ce te motivează cel mai mult în evoluţiile tale? Ai vreun ‘ritual’, înainte de meci, care consideri că te ajută la concentrare? Şi ce te descurajează?
Mă motivez la fiecare meci, încerc să îmi fac treaba cu brio.
Când a fost primul meci jucat la echipa naţională? Ne poţi descrie ce ai simţit atunci şi ce înseamnă echipa naţională pentru tine?
Nu mai știu exact când a fost primul meci la Echipa Națională, pentru că a fost acum mulți ani, însă fiecare meci in tricoul nationalei înseamnă o onoare pt mine și am un respect deosebit pentru culorile țări.
Te-ai gândit, ca idee, ce vei vrea să faci după ce activitatea ta sportivă se va încheia? Eşti tentată de a îmbrăţişa cariera de antrenor?
Nu m-am gândit încă la acel moment și mi-e greu să îți răspund acum.
Să încercăm să cunoaştem şi omul din spatele sportivului. Cum te-ai descrie, care ar fi principalele calităţi, dar şi defecte?
Sunt o persoană puternica, ambitioasa, perfectionista in ceea ce fac, pentru ca imi doresc ca lucrurile sa iasa cat mai bine.
Care sunt pasiunile tale, lucrurile ce te relaxează, locurile preferate ?
Îmi face plăcere în timpul liber să mă plimb, să ascult muzica, să ies cu prietenii la film și la masă cu familia.
Dacă vrei să ne mai împărtăşeşti orice altceva ce ţi se pare important în această poveste a vieţii tale sportive.
Consider că atunci când faci lucrurile cu dragoste și pasiune, având alături persoane dragi, succesul este garantat.
Foto: arhivă personală Camelia Balint Hotea, Mircea Pauseniuc, Mădălina Donose .
Etichete:camelia balint hotea, camelia balint hotea interviu, interviu camelia balint hotea