HCM Constanța pierde Supercupa la “masa verde”. Of, of, ce harababură!
Editoriale, Handbal, National vineri, septembrie 5th, 2014Comisia Centrală de Competiții a luat decizia să anuleze rezultatul înregistrat pe teren în Supercupa Romaniei la handbal masculin, întrucat formatia campioana a folosit un jucător străin fără a îndeplini condițiile regulamentare.
Pe site-ul Federației Române de handbal apare un comunicat cu privire la decizia Comisiei de Competiții, la contestația făcută de managerul băcăuan Puiu Ciobanu la pauza partidei din Supercupa României la handbal masculin. “Comisia Centrală de Competiții hotărăște ca jocul să fie omologat cu rezultatul de 10-0 în favoarea echipei Știința Municipal Dedeman Bacău, întrucat HCM Constanța a introdus în teren pe jucătorul Mladen Rakcevic, fără a îndeplini condițiile regulamentare. Se propune să se găsească o solutie (puțin dubios formulat dar trecem peste) pentru transferarea Trofeului acordat nejustificat la această competiție echipei HCM Constanța către echipa Știința Municipal Dedeman Bacău”.
Cred că este o pată neagră atât pentru handbalul românesc, dar și pentru cei care au închis ochii din cadrul Federației Române de handbal, acordând trofeul unei echipe care nu a respectat regulamentul. Dacă este doar părerea mea sau un fapt, asta rămâne să decidă cititorii.
Nu îmi plac articolele și editorialele acuzatoare, m-am ferit până acum să mă dau cu părerea, să judec sau să critic, dar din nefericire, s-a ajuns la o situație atât de hilară referitor la câștigătoarea partidei din Supercupa masculină, încât a închide ochii nu înseamnă altceva decât să fiu de acord cu “petele negre” din această structură.
Înainte să trec la niște întrebări, mai mult pentru mine că oricum nu se va lua nicio măsură la Federatie, vreau să precizez că iubesc acest sport și că scopul acestui editorial este să reflectăm cu toții la structurile din acest domeniu de la noi din țară. Mă rog, cine vrea…
În presă au apărut multe articole cu privire la situația din Supercupa României, după ce managerul echipei băcăuane a făcut o contestație la pauza meciului, referitor la dreptul de joc al muntenegreanului Mladen Rakcevic. După spusele managerului băcăuan, acesta a specificat faptul că jucătorul nu are drept de joc și înainte de startul partidei, dar se pare că a vorbit degeaba pentru că cei aflați la fața locului din cadrul Federației Române de handbal nu au ținut cont de acest aspect. Nici măcar Constanța, care era “cu musca pe căciulă”, nu a ținut cont și l-a introdus în teren pe jucătorul în cauză.
Ce a urmat știe toată lumea, Constanța câștigând partida cu echipa din Bacău. Numai că această contestația chiar a avut temei legal, acest lucru fiind dovedit și de decizia Comisiei de Competiții. Și acum întrebarea? Chiar a fost nevoie de o decizie la 8 zile distanță (să nu spunem 9) când erau persoane în măsură de a judeca situația la faţa locului?
Contact telefonic, președintele Comisiei de Competiții, domnul Jean Mateescu a specificat: “Denumirea la noi este foarte clară, folosirea unui jucător fără drept de joc. Jocul a avut loc marțea trecută, s-a așteptat întrunirea comisiei, care a fost acum două zile. Comisia de Competiții a studiat cazul și a dat rezolvarea”. Întrebat dacă se putea lua o decizie la fața locului, domnul Mateescu a răspuns că în măsura de a mă lămuri este domnul secretar general.
Pai ce sa mă lămurească pe mine, sau pe oricare altă persoană doritoare de răspunsuri, domnul Bocan, secretarul general, dacă dumnealui a fost la fața locului și nu a intervenit? Nu văd o persoană mai justificată din punct de vedere organizatoric, decât secretarul general, să decidă prompt o astfel de problemă delicată. S-au probabil se știa chiar de către persoanele de la Federație că această contestație are temei și pentru a nu încinge spiritele s-a așteptat această decizie de la Comisia de Competiții?
Cert e că această introducere în teren a jucătorului muntenegrean putea fi evitată. Cu riscul de a supăra pe cei de la Știința, înclin să cred că formația din Constanța ar fi putut câștiga partida și fără acest jucător, atât de slab a putut să joace formația băcăuană.
Managerul Științei, contactat tot telefonic, a evitat să-mi spună numele persoanelor prezente de la Federație, iar acest lucru nu poate fi decât de condamnat. Păi, cum poți să schimbi ceva dacă nu ai curajul să spui niște nume? Nu am cerut să-mi spună vinovații, ci persoanele care erau la fața locului de la Federație, atunci când domnia sa a afirmat că jucatorul nu are drept de joc. Domnul Ciobanu, membru în Consiliul de Administrație, a afirmat pentru sport.bacaul.ro, că a stat la Sibiu 17 ore pentru a vota niște regulamente. Cu tot respectul pentru membrii acestei comisii, pot sta și 7 zile la rând dacă nu au coloana vertebrală de a confrunta și a decide sancționarea drastică a persoanelor care pot simplifica lucrurile în handbalul românesc și din diverse motive nu o fac. Mi se pare penibil să acorzi un trofeu unei echipe, chiar dacă a câștigat pe teren, dar care nu a îndeplinit regulamentul competiției. Adică, intenționat, se închid ochii. Cel puțin așa văd eu lucrurile.
Ce să mai spun de domnul antrenor de la Constanța, domnia sa acuzând gruparea băcăuană pentru gestul făcut (tot într-un interviu acordat pentru sport.bacaul.ro) : “Adversarilor ar trebui să le fie rușine dacă se leagă de acest lucru pentru a câștiga trofeul.” Serios? Păi, domnule Zvonko Šundovski, să înteleg că e mai important să câștigi jocul sfidând regulamentul? Am convingerea că indiferent de numele echipei, Știința M.D. Bacău, HCM Constanța sau oricare alta, toate formațiile trebuie să se ghideze și să accepte normele competiției. E ca și cum am sfida legile, nu ne-ar fi utile și atunci să le fie rusine celor care cer aplicarea lor?
Mai mult ca sigur, într-o structură organizată pentru a promova valorile sportive, această declarație ar fi fost aspru pedepsită de forumul competent, dar la noi sigur va rămâne fără urmări. Nu contest meritele profesionale reușite de acest antrenor. Dimpotrivă, constănțenii au câștigat pe merit toate titlurile de campioană și cupele României avute în vitrina clubului. Este doar meritul lor și pentru bucuriile aduse cu rezultatele bune obținute în Champions League și în Cupa EHF. Din acest motiv mi-aș dori ca acest club să nu moară, să fie competitiv și să joace cu aceeași determinare indiferent de numele adversarului. Dar să arăți cu degetul către adversar sfidând regulamentul, acest lucru trebuie aspru pedepsit, indiferent de numele și valoarea profesională a celui care a făcut această afirmație. Nu așa ar fi corect? Un exemplu rapid îl pot da din fotbal, unde în turul 3 preliminar pentru accederea în grupele Champions League, Celtic a câștigat la masa verde cu 3-0 în fața formației Legia Varșovia. Și nu îmi amintesc să fi văzut undeva în presa internațională, că sigur ar fi fost de condamnat, dacă cineva de la Varșovia ar fi spus să le fie rușine celor de la Celtic. Să fim serioși.
Am mai văzut comentarii cu privire la faptul că băcăuanii nu merită trofeul, dar până a juca pe teren nu trebuie să respecți regulamentul competițional? Sau e mai important să câștigi indiferent de mijloace, pe teren, neținând cont de regulamente?
Așa e! Pe teren, Constanța a fost mai bună, dar până să ajungi pe teren ai aceleaşi obligaţii ca oricare alt club. Nu le respecți, nu esti vrednic de acel trofeu. E simplu dacă vrei să fii corect. Dacă nu respectăm regulamentul şi folosim jucători cum ne poftește inima, nu merităm să vedem și să jucăm acest minunat sport. Din nefericire e doar o părere personală.
Oare nu ar fi cazul sa vină niște minți noi în structura Federației? Sunt persoane care cunosc acest fenomen, de certă valoare, dar care nu au avut șansa până acum să demonstreze ceea ce pot. Rămân la părerea că domnul Dedu e persoana potrivită să conducă această instituție, dar nu se poate schimba o structură cu acelaşi stil de mulţi ani dacă nu aduci şi persoane cu mentalitate nouă, fără a supara pe cei profesioniști din cadrul Federației (pentru că sunt și astfel de persoane care muncesc în această instituție).
Nu urăsc Federatia Româna de handbal. Dimpotrivă, cei care mă cunosc ştiu că încerc să promovez acest sport cu toată dragostea. În timpul scurtului mandat al domnului Dedu chiar s-au realizat şi lucruri demne de ţinut minte în mod pozitiv (sigur unii nu vor fi de acord cu mine), dar nu e păcat să uitam de frumusețea jocului din cauza unor decizii nevenite la timp chiar de către cei care ar trebui să le onoreze, indiferent de numele echipelor implicate? Cred că dacă închidem ochii și nu facem public suntem la fel de vinovați ca cei din interior care tratează cu indiferență acest fenomen. Poate şi mai vinovați…
La final, doresc însănătoșire grabnică domnului preşedinte Alexandru Dedu. Sunt convins că familia are nevoie de domnia sa. În aceeași măsură sunt convins că și familia handbalistică are nevoie, poate mai mult ca niciodată, de principiile pe care știu că le are acest domn.
Articole asemanatoare
- Exclusiv! Shota Tevzadze: “Iubesc publicul bacauan si inteleg pasiunea lor”
- Inca o infrangere “acasa”: Stiinta M.D. Bacau-HC Odorhei 20-23 (9-9)
- Handbal masculin: Stiinta M.D. Bacau-AHC Dunarea Calarasi 27-28 (13-15). Oaspetii marcheaza golul decisiv cu 5 secunde ramase de joc
- “Ramas bun” memorabil! Stiinta M.D. Bacau – CSM Bucuresti 27-25 (13-11)
- Liga Nationala, handbal masculin: Stiinta M.D. Bacau – CSU Suceava 28-19 (13-7)